petek, 25. maj 2012

Battleship (2012)

IMDB

Če bi imel pred ogledom kakršnakoli pričakovanja, bi lahko rekel, da sem bil na koncu razočaran. Sledeč odvrtek sem si tako ogledal brez posebnih pričakovanj in me iskreno ni niti malo navdušil. Kljub temu da je film namenjen predvsem razkazu razkošnih ter barvitih CGI efektov, v premosorazmerju z glasno zvočno podlago, od blockbusterja definitivno pričakujem več. Nenazadnje so že Nolan in kompanija, kljub temu da se mnogim zdijo preteciozni, pokazali, da se da narediti dober spektakel z zanimivo zgodbo, ki ni tako zelo plitka, da bi te sililo na bruhanje.

Če smo že iskreni sama premisa na podlagi Hasbrojeve igre potapljanja ladjic ne obeta. Ampak ko si priča končnemu izdelku se resno vprašaš, če je kup efektov, amerikanizmov in glasnega bum treska, vse kar zmore v današnjih časih izvreči povprečni holivudski spektakel. Na čelu s pocukranostjo na kvadrat in spodtletelo podanim sporočilom o združevanju pred skupnim sovražnikom ter uporabi starih načinov in ne vedno nove tehnologije.


Admiral Shane: Prepare to fire.
Crew member : Sir, which weapons?
Admiral Shane : All of them.

Naj se najprej spotaknem ob igranje. O Rihanni ne bom izgubljal besed, ker punca pač ne zna igrati, čeprav se trudi, Liam Neeson je imel nedvomno vključenega avtopilota, Brooklyn pa je zgolj dodaten cukrček, da si med efekti spočiješ oči. Taylor Kitsch se zaenkrat na velikem platnu še ni uspel izkazati ali vsaj priti blizu svoji vlogi iz Friday Night Lights, tudi tokrat pa ne impresionira in pokaže, da mu manjka prave karizme in substance, da bi dejansko nesel film. Bi bilo veliko bolje, če bi vlogo prevzel Alex Skarsgard, ki v sicer omejenem času zasenči preostalo igralsko zasedbo, ki v filmu nima svojega pravega mesta, ampak služi zgolj ekspoziciji in delovanju v karseda klišejskih smereh za razkazovanje hudih efektov.

Sicer tehnično filmu ni veliko očitati. Vizualno dodelan, s CGI tehnologijo, ki v določenih prizorih jemlje dih in dela čudeže. Soundtrack je sivo povprečje (Pink Panther??!!  ), medtem ko je zvočni miks podobno glasen in navdušujoč kot pri sorodnih Transformerjih. Alieni so plus, tako z oblikovnega kot agresorskega vidika, čeprav se sama zgodba, predvsem kar se tiče tehnološke naprednosti in smiselnosti določenih scen hitro ujame v podobno past kot pred njim Cowboys and Aliens ter Battle: LA.
Peter Berg je že pokazal, da ima dobro oko za akcijske vložke (predvsem pri odličnem trilerju The Kingdom), vendar tokrat režira hudo obrtniško, pri akcijskih sekvencah pa z zapretiranostjo dostikrat spominja na Baya. Slow motion vložki so tokrat nepotrebni, občinstvo le še bolj oddaljijo od dogajanja, namesto da bi ga vanj poskrkali. Nasplošno je film preveč hladen; gledalec se nikoli ne vživi v dogajanje ali trepeta za razplet.



Tu je glavni krivec scenarij, ki je obupen, z luknjami v katerega bi popadala cela flota USS ladij in dialogi, ki jih bi znal spisati najstnik, ki je videl dva filma Stevena Seagala. Nimam nič proti pocukranosti in siru, če je le tega sorazmerno v pravih količinah, a kaj ko ga dotični film servira za glavno jed (je pa pohvalno, da se tokrat držijo stran od debilnega humorja tipa Transformerji).

Glasen, tehnično dovršen ter z efekti poln, a v bistvu hudo prazen film, s porazno zgodbo, dialogi in površno igro, ki bo navdušil, če ste se naveličali Transformerjev na kopnem in bi želeli videti še malo bum treska na vodi.


4/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar