petek, 25. maj 2012

The Avengers (2012)




Odlična popkorn zabava. Film ponudi enormno količino eksplozij, odlične akcije in super miks posebnih učinkov in je v tej maniri korak pred kakšnim Battleshipom ali Bayevimi umotvori. CGI je vrhunski, dogaja se praktično ves čas, le da scene ne vsebujejo debilnega ameriškega humorja in enormnih količin slow motiona. 

Na krožniku je čistokrven akcijski tobogan od začetka do konca. Vse tisto za kar je Marvel svojo serijo stripovskih junakov gradil in jih zdaj končno združil.
In Whedon svoje delo, vsaj kar se tiče ekranizacije materiala, opravi odlično. Vsak karakter ima svojo zgodbo (čeprav so določene veje precej površno razvite, za kaj več niti ni časa), prednjači frajerska kreacija Downeya v vlogi Iron Mana, končno dobimo dostojno predstavitev in stripovski poklon s strani Hulka, ki ga morda celo najbolje od vseh prejšnjih igralcev v tej vlogi, igra Mark Rufalo, dovolj dobimo posnetkov Črne vdove (predvsem v oprijeti uniformi).  Žrtev editiranja je predvsem Cap. America, ki je še najbolj zapostavljen. Interakcija med liki je glavna nit filma, Josh tu zadevo odvozi brez pripomb, težava leži v predvsem plehki, preveč stripovski zgodbi, grožnji in zapletu.

Agent Phil Coulson: What do we do?
Nick Fury
: We get ready.

Filmu z vidika sproščene zabave (čemur je prvinsko tudi namenjen) ni veliko očitati. Tehnični vidik je z izjemo dokaj blede fotografije in nezapomnljivega soundtracka na določenih mestih skorajda popoln. Škoda le da je zgodba tako plehka, ne vzbuja kakšnih koli polemik, določeni dialogi so naravnost klišejski (film se kot poklon stripu niti ne trudi v drugo smer) in glavni antagonisti so malone smešni. Nikoli ne začutimo resne ogroženosti, zgodba govori zgolj o odnosu med Avengerji in ne gre niti kanček globje; vse skupaj seveda podkrepljeno z obilo klišejev in asociacij na ameriške vrednote.

Mogoče se zdi krivično, da filmu očitam stvari, ki so dejansko v stripih samoumevne in tako ponavadi značilne tudi za filme po stripovski predlogi. A ravno zato, tale sicer razburljivi odvrtek, ne more biti na vrhu stripovskih filmov. Nolan je z Batmanom (ki je resda precej drugačna, bolj resna predloga) pokazal da se da narediti več iz filma po stripu. Dlje nesejo tudi ekranizacije Milerjevega Sin Citya in Watchmeni Alan Moora ter Singerjev X2. Zame osebno je med Marvelovimi izdelki na določenih mestih velik korak pred Avengerji tudi prviIron Man.



Je pa to najbolj popularna franšiza v ZDA, fenov je ogromno, tu so fani posameznih stripovskih junakov pa oboževalci igralcev, ves hype, 3D predstave in dražje karte ter predvsem lahka vsebina, primerna za vse od 6, 7 let navzgor in ta gromozanski dobiček je tu. Ni pa film nobena mojstrovina. A tudi dobrih popcorn flickov roko na srce danes ni ravno veliko.

6/10

Ni komentarjev:

Objavite komentar